Inclust Infrastructure, Community & Expert

Inclust Blog

Újdonságok, fejlesztések, akciók, tech hírek

Bejegyzéseink

leállás

Hogyan éljünk túl egy leállást?

2011. 05. 15. - 18:57

A legtöbb ember tart attól, hogy oldala egyszer csak hirtelenül elérhetetlenné válik. Többszörösen túlbiztosított rendszerek esetén is előfordulhatnak hibák, bizonyos tényezők mindig fennállnak. A 100%-os rendelkezésre állás fizikailag lehetetlen fogalom. Fontos tudni, mit tegyünk, hogy megelőzzük a bajt, vagy ha már bekövetkezett, hogyan hárítsuk el minél gyorsabban a hibát?

A leállás oka

  • Tervezett leállás: Bekövetkezhet hardverbővítés vagy szoftverfrissítés miatt. Az operációs rendszer, illetve egyes kiszolgáló szoftverek frissítésekor néhány esetben újraindítás szükséges. Ez is szolgáltatáskimaradáshoz vezet.
  • Egy adott komponens hibája: Valamilyen meghibásodott hardveregység, programhibák, vírusok, a fájlrendszer megsérülése és adatvesztés.
  • Üzemeltetői vagy felhasználói hiba: Szándékosan vagy akaratlanul törlődött fájlok, képzetlen operátori tevékenység, internetes betörés, rosszindulatú felhasználók által okozott probléma.
  • Katasztrófaesemény: Rendkívüli áramkimaradás, tűzeset, földrengés, árvíz, stb. Szerencsére ez utóbbiak hazánkban viszonylag ritkán fordulnak elő.

A felhasználók számára a legtöbb esetben nem tudatosul a leállás valódi oka, csak azt veszik észre, hogy az elérni kívánt oldal egyáltalán nem, vagy csak lassan töltődik be, esetleg más tartalom jelenik meg rajta. A szolgáltatás kimaradása kihatással van az üzletre. Az, hogy egy időre az oldal működése szünetel ronthatja a felhasználók általános elégedettségét is. Ha sűrűn fordulnak elő kimaradások, a megrendelők egy idő után elpártolnak. Ha akkor áll le a szolgáltatás, amikor éppen egy befektető bóklászik az oldalon, annak különösen rossz vége lehet. Ha a rendszer működésében állandó kimaradások jelentkeznek akár egész napokra, azt a keresőoptimalizálás is megszenvedi. A sűrű kimaradást és elérhetetlenséget a különböző keresőmotorok súlyosan büntetik.

Hogyan előzhető meg a baj?

  • Mindig legyen kéznél mentés - A rendszeres biztonsági mentés mellett érdemes minden nagyobb változtatás előtt is eltárolni az adatokat arra az esetre, ha valami balul sülne el.
  • Ellenőrizd, hogy a domain előfizetésed rendben van-e - Nagyon sok panasz érkezik a szolgáltatókhoz (hozzánk is) amiatt, hogy a tulajdonosok, elfelejtik meghosszabbítani előfizetésüket, mielőtt az lejárna. A legtöbb cég figyelmeztető e-mailt küld a lejárat előtt pár héttel, azonban a kapcsolattartói e-mail cím az évek alatt megváltozhat, így bizony előfordul, hogy a címzett nem kapja ezt meg. Ha a szolgáltatódnál lehetőség van rá, állíts be automatikus meghosszabbítást.
  • Fizess elő valamilyen monitorozó szolgáltatásra - Ezek folyamatosan figyelik oldalad működését és leállás esetén SMS-ben vagy emailen keresztül értesítenek arról. Több ilyen célra létrehozott publikus szolgáltatás is létezik hazánkban és nemzetközileg egyaránt - akár ingyenesen is.
  • Használj egyedi hibaüzeneteket - Az oldal szünetelése alatt is sokat dob a megjelenésen az egyedi hibaüzenet. A keresőrobotok pedig jobban szeretik, az 501-es (Service Unavailable) hibakódot, mint a 404-et (A kért lap nem található). Keresd fel az oldalad üzemeltetőjét ez ügyben.

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

  1. Ellenőrizd, hogy tényleg mindenki számára megszűnt-e az elérés és nem csak a te internetszolgáltatásoddal van a baj. Először mindig kérdezz meg valakit, hogy neki se jön-e be az oldal.
  2. Próbáld meghatározni meg az okot. Ha járatos vagy a témában, elkezdheted kideríteni, hogy mi a probléma forrása. Elromlott hardware? Programozási hiba? Fennakadás a DNS működésében?
  3. Vedd fel a kapcsolatot a szolgáltatóddal. Jelezd a hibát és kérj segítséget. Ha ők nem tudnak segíteni, keress valahonnan egy másik hozzáértőt.
  4. Jelezd a felhasználóknak, hogy ha hosszabb leállás történt. Ne hagyd őket kétségek közt. Akár megüzenheted Facebookon vagy twitteren keresztül is. Az ilyen gesztusokat nagyra szokták értékelni. Tervezett leállás esetén előre értesítheted őket emailen keresztül is.
  5. Maradj folyamatos kapcsolatban azzal, aki elkezdte a hiba elhárítását. Nyújt neki segítséget bármilyen kérdésben és várj türelemmel.

A bejegyzés a KissMetrics infografikája alapján készült.