Inclust Infrastructure, Community & Expert

Inclust Blog

Újdonságok, fejlesztések, akciók, tech hírek

Bejegyzéseink

inclust

Pályázat: Írj egy fogalmazást és nyerj egy WD winchestert!

2012. 04. 02. - 13:37

Az Inclust Systems Kft. pályázatot hirdet “Milyen egy jó tárhelyszogláltató?” címmel. A pályázóknak ki kell próbálniuk a cég jelenlegi szolgáltatásainak adminisztrálására szolgáló Webadmin rendszert, és le kell írniuk egy 1-2 oldalas fogalmazás keretében a rendszerrel kapcsolatos észrevételeiket, fejlesztési ötleteiket.

A pályázat beküldési határideje: 2012. április 30.
Eredményhirdetés: 2012. május 7.

A pályázati anyagokat PDF formátumban az alábbi címre kell elküldeni: palyazat@inclust.com.

A beküldött anyagok közül a zsűri kiválasztja a 3 legjobbat, a díjazás a következőképp néz ki:

    1. díj: WD Passport 500 GB külső winchester + 50 GB Inclust tárhely 1 évre
    2. díj: Asus 1,8" 30GB fekete külső merevlemez + 50 GB Inclust tárhely 1 évre
    3. díj: 50 GB Inclust tárhely 1 évreTovábbi részletek a pályázattal kapcsolatban: http://palyazat.inclust.com/
 

Inclust Tudásbázis - Ha elakadnál

2012. 02. 13. - 14:52

Amióta elindult az új support rendszerünk, sokat javult ügyfélszolgálatunk gyorsasága és hatékonysága. A többszörösen beérkezett kérdések alapján elkezdtünk kidolgozni a Tudásbázist, ahol a legsűrűbben előforduló kérdésekre azonnali választ kaphatsz.
A kérdések és válaszok a főbb szolgáltatások szerint vannak kategorizálva. A kérdések és válaszok között pedig keresni is lehet. A Tudásbázist folyamatosan bővíteni fogjuk az újonnan felmerült kérdések alapján.Emellett elkészítettünk több oktató videót is a Webadmin rendszerünk használatához. Ehhez a Webadmin egyes aloldalain a Videó bemutató linkre kell kattintanotok.Ha úgy érzed, hogy mások számára is értékes kérdéseket tudsz feltenni, ne tartsd magadban, küldd el e-mailben vagy Facebookon! Köszönjük!
 

Mire jó a virtuális szerver, az elosztott rendszer és a felhő?

2012. 02. 08. - 11:18

A virtuális szerver (VPS-Virtual Private Server), a cloud (felhő) és az elosztott rendszerek kifejezések manapság nagyon népszerűek, mégis sokan nincsenek tisztában a fogalmakkal. Jelen cikkünkben a leginkább azt fogjuk vizsgálni, hogy mire használható egy virtuális szerver.

A cloud-ot magyarul két szóval szokták leírni: „számítási felhő”. De mit is jelent ez valójában? A dolog évtizedekkel ezelőttre vezethető vissza, amikor még kevés, de „óriási” kapacitású számítógép működött. Ezeken végezték a műveleteket, a hozzájuk kapcsolt kisebb teljesítményű kliensek pedig csak az eredmények megjelenítését végezték. Manapság ezt úgy kell elképzelni, hogy azok a fájlok és programok, amelyekkel dolgozunk, nem a saját számítógépünkön vannak tárolva fizikailag, hanem „valahol” egy távoli szerveren. A Gmail, a Dropbox, az Amazon mind-mind ilyen architektúrával működik. A felhő legnagyobb előnye, hogy adatainkat bárhonnan, bármilyen eszközzel elérhetjük, illetve az elosztott felépítés miatt tipikusan megbízhatóbb, mintha az adatok egyetlen helyen tárolódnának és lennének feldolgozva. Ugyanakkor, az ilyen megoldások használata egy sor biztonsági és személyiségi jogi kérdést is felvet. Ezen kívül mindenképp online-nak kell lennünk a használatához és - mivel az ördög nem alszik - bármikor, tőlünk függetlenük is előfordulhatnak olyan fennakadások, hogy nem tudunk hozzáférni saját adatainkhoz.Az elosztott rendszer néhány szóban azt jelenti, hogy a feladatok és számítások egyszerre több számítógépen, párhuzamosan, transzparens módon történnek. Ezzel óriási sebességnövekedést lehet elérni. Elosztott rendszereket minden nagyobb szolgáltató, így a fent említettek is használnak, de az  Inclust Systems is kihasználja a benne rejlő előnyöket. Mi az összes webről érkező kérés kiszolgálását elosztott rendszerrel valósítjuk meg. Ezzel a megoldással sokkal tovább skálázható a rendszer, ráadásul bővítés esetén semmilyen leállással nem kell számolni a kiszolgálás terén.

Azonban nem biztos, hogy a cloud és az elosztott rendszerek működtetésére fizikai értelemben valódi számítógépeket alkalmazunk. A legtöbb helyen ezek a gépek csak virtuálisan léteznek. A virtuális szerverekről vezető rendszermérnökünkkel, Szatmári Zoltánnal beszélgettünk, aki egyben a Műegyetem Méréstechnikai és Információs Rendszerek Tanszékének kutatója.

- Szia Zoli, mivel foglalkozol az Inclustnál és hogyan tudod alkalmazni az egyetemi kutatási eredményeket a cégnél?

- Az Inclustnál technolgóiai vezetőként (CTO) tevékenykedem, ami azt jelenti, hogy végső soron az enyém a felelősség a teljes infrastruktúra rendeltetésszerű, hibamentes üzemeltetéséért. Ezt a feladatot próbálom korszerű technológiákkal, hibatűrő megoldások bevezetésével az ügyfél igényekhez igazítani és biztosítani azt, hogy személyes beavatkozásom nélkül is automatizáltan működhessenek az infrastruktúra menedzsment témakörébe tartozó feladatok, hibák esetén automatikus mechanizmusok lépjenek életbe és a végfelhasználók számára a technikai problémák rejtve maradjanak.

Az egyetemi környezetben megtanulja az ember a szisztematikus, akár modell alapú tervezés fontosabb technikáit és elsajátítja a rendszerfelügyelet, valamint az infrastruktúramenedzsment alapvető technikáit, melyeket a stabil elméleti tudásra építve gyorsan tud a gyakorlatban is alkalmazni.

Az egyetemi kutatási területem a modell alapú rendszerfejlesztés különböző területeit fedi le (pl. konfiguráció modellezés, tesztelés), de foglalkozom a tanszéki kutatási és oktatási infrastruktúra üzemeltetésével is. Számos tapasztalatot tudok hol az egyetemi dolgokból, hol pedig a magán jellegű eredményeimből a másik helyen bevezetni és sikerrel alkalmazni.

Saját kutatási eredményeket közvetlenül nem alkalmazunk, mert azok nem ültethetőek át egy az egyben egy ilyen gyakorlati területre. Néhány év szükséges, míg egy ilyen dologból kész termék alakítható ki. A kutatás ellenben azért meghatározó, mert rengeteg szakirodalommal találkozok, számos technológiát megismerek és egyre mélyebb elméleti ismereteim alakulnak ki a szakterületemen. Erre építve, a céges dolgoknál magabiztosan veszek elő technológiákat, mert tudom, hogy mire használható, milyen szempontból mire számíthatok vele kapcsolatban. Egyszóval nincs kísérletezés, nincsenek felesleges körök az ismert területeken.

- Miben látod a virtuális szerverek erejét a hagyományos számítógépekkel szemben?

Egyértelműen az erőforrások jobb, dinamikusabb kihasználásában. A hagyományos szerverek esetén nincs lehetőség ilyen rugalmas, dinamikus erőforrás hozzárendelésre, igény szerinti kapacitásbővítésre és hardverfüggetlen működésre.

Virtualizált környezetben biztosíthatom, hogy elfedem a hardver sajátosságait és esetleges hardver csere esetén nem kell technológiai problémémákkal számoljak. Jó esetben futás közben migrálást (live migration) is tudok alkalmazni, azaz leállás nélkül tudok meghibásodásokat átvészelni, karbantartásokat elvégezni.Kisebb, vagy előre nem tervezhető erőforrásigényű projektek számára nem éri meg fizikai szervereket nagy pénzért vásárolni, hanem kicsi költséggel, havi konstrukcióban virtuális szervert bérelve lehet indulni. A fejlesztés folyamán a technológia által biztosított rugalmasságot ki tudjuk használni és igények szerint alakítani.

Hosszú távon gondolkozva a fizikai szerverekkel rengeteg karbantartási feladat szükségeltetik, melyek számos alkalommal fizikai megközelítést igényelnek. Ez nem mindig biztosított és nem is lehetséges. Egy távolról menedzselhető szerver pedig legtöbbször jóval drágább. A fizikai szerverek esetén számolhatunk az amortizációval. Hol lesz egy ma megvásárolt szerver 3 év múlva a technológiai palettán? Virtuális szerverek esetén ezek a problémák nem kerülnek elő. Természetes, hogy távolról menedzselhető, újraindítható, újrakonfigurálható és az elavulásával sem kell számolni.

- Egy átlagfelhasználó tipikusan milyen területeken tudja használni a virtuális szervereket?

A korábban is említett rugalmasság, költséghatékonyság egy nagyszerű előny, melyet kihasználva a virtuális szerverek egyenrangúak a fizikai szerverekkel a felhasználási területeket tekintve. Futtathatunk rajtuk Windows kiszolgálókat, Linux rendszereket és felhasználhatjuk ezeket weboldalak kiszolgálására, képek konverziójára, folyamatos hálózati elérést igénylő szolgáltatások nyújtására.

-  Mire kell figyelni virtuális szerver előfizetés választása esetén?

Technológiailag több típusú virtualizációs megoldás létezik. Fontos eldönteni milyen operációs rendszert szeretnénk futtatni, milyen szolgáltatásokat szeretnénk használni. A legkritikusabb pont mindig a memória mennyisége, amit jól kell megválasztanunk. A szolgáltatók jellemzően ennek függvényében szabják az árakat és könnyű az olcsóbbat választani, de akkor a fennáll az alultervezés veszélye. Mindig körültekintően járjunk el ezen paraméter kiválasztásánál, hiszen teljesítményben nagyságrendi eltéréseket érhetünk el minimálisan több havi költséggel. A másik fő szempont az I/O műveletek mennyisége. A szolgáltatók, ahogy az Inclust is hálózati tárolón tárolja a virtuális gépek lemezállományait, azaz bármikor nagy mennyiségű lemez írás vagy olvasás történik, azt át kell passzírozni a hálózaton is. Átlagos esetben ez nem probléma, hiszen nem a lemez, hanem a publikus internet hozzáférés a szűk keresztmetszet egy szerver esetén (értsd, nem tudnak a kliensek olyan gyorsan letölteni, hogy azt az adatmennyiséget ne tudjuk felolvasni a virtuális lemezről), de előforulnak olyan rendszerek, ahol nem ez a felhasználási szituáció.

- Milyen operációs rendszert lehet egy virtuális szerveren használni, és hogyan lehet a gépeket távolról elérni?

A gépeken mind Linux, mind Windows rendszereket lehet használni, melyekhez való hozzáférés több szinten elképzelhető. Ha az operációs rendszer már elindult, akkor kézenfekvő az általa biztosított távoli elérési megoldást választani, azaz Windows esetén a Távoli Asztal szolgáltatást, míg Linux esetén SSH vagy VNC elérést.

Az operációs rendszer elindulása előtt magához a virtuális gép konzoljához kell hozzáférni, hasonlóan, akárcsak a fizikai gépek esetén a boot folyamat előtt csak a fizikai konzolnál, vagy speciális, jobb alaplapok által támogatott távoli megoldással tudunk beavatkozni. A virtualizációs technológiák támogatják webes felületen történő konzol elérést.

- Hogyan vannak a virtuális szerverek megvalósítva az Inclustnál?

Az Inclustnál különböző igényekre különböző technológiai megoldásokat alkalmazunk, ezáltal garantálva a a legjobb erőforrás kihasználást és az üzleti célok hatékony kielégítését. Alkalmazunk konténer virtualizációt (OpenVZ) és platform virtualizációt (XEN, VmWare) különböző célokra.

Rendeld meg most!

Az Inclust Systems virtuális szerver szolgáltatásai novembertől csökkentett áron érhetőek el. A szolgáltatás kipróbálásához kérésre többnapos tesztidőszakot biztosítunk!
Írj nekünk a support@inclust.com-ra vagy rögtön add le megrendelésed az alábbi oldalon.

Az árakról és a részletekről itt tájékozódhatsz.

Megújult az Inclust Systems

2011. 10. 19. - 09:59

Nagy örömünkre szolgál bejelenteni, hogy több hónapos fejlesztési munkánknak köszönhetően elérkeztünk az első mérföldkőhöz. Megújult arculattal, weboldallal, bloggal, webadmin és pénzügyi, valamint profil rendszerrel állunk rendelkezésetekre.

A legfontosabb, és legnagyobb volumenű változás a saját fejlesztésű Inclust Webadmin adminisztrációs felületünk teljes átalakulása. Felhasználói és piaci igények, valamint folyamatos tesztelés következtében született meg a jelenlegi állapot. A fejlesztés során nagy hangsúlyt fektettünk egyrészt a felhasználói élményre, másrészt az egyszerű használhatóságra. A rendszerben az egyes domaineket kiválasztva módosíthatjuk az FTP, MySQL, E-mail stb. beállításokat. A funkciók folyamatosan bővülni fognak, ebben a Ti segítségetekre is feltétlenül szükségünk van. Emellett megújultak a megrendelési folyamatok is, szolgáltatásainkat ezentúl a https://webadmin.inclust.com/order címen rendelhetitek meg.A Webadmin rendszer mögött működik a korábban már bemutatott, szintén saját fejlesztésű pénzügyi rendszer, melyet Inclust Finance névre kereszteltünk. Ez a rendszer felel a díjbekérők,  számlák kiállításáért, valamint a szolgáltatások meghosszabbításáért.  A Webadmin rendszerből elérhetitek saját pénzügyeiteket, ahol láthatjátok számlázási adataitokat, megrendelt szolgáltatásaitokat és befizetéseiteket.

A felhasználói adatok egy külön modulban, az Inclust Profile-ban kaptak helyet, melyet a http://p.inclust.com cím alatt érhettek el. Itt tölthettek fel fényképet, és tölthetitek ki adataitokat, mely a publikus adatlapotokon is szerepelhet. A következő hónapokban a Profile modul sokat fog fejlődni, részleteket még nem árulunk el, hogy izgalmasabb legyen. :)

Emellett biztosan észrevettétek már az arculat, logó, valamint az inclust.com weboldal és a blog.inclust.com blogunk teljes megújulását is. A blogbejegyzéshez hozzászólni szintén bejelentkezés után lehet.

Az összes modul és oldal közös tulajdonsága, hogy az oldalak felső részén helyet kapott egy fekete sáv, melyet házon belül Inclust Collective Menu-nek nevezünk, ahonnan az összes szolgáltatásunk és a bejelentkezés egy kattintással elérhető.Mint minden új rendszer bevezetésekor, így természetesen nálunk is előfordulhatnak apróbb fennakadások, ezért szeretnénk türelmetek és ugyanakkor segítségetek kérni. Ha bármilyen észrevételetek, kérdésetek van, bátran írjatok e-mailt a support [a] inclust.com címünkre vagy facebook oldalunkra a http://facebook.com/inclust címen.

Az átállás következtében felmerülő esetleges kellemetlenségekért megértésetek kérjük, igyekszünk minden energiánkat rendszereink tökéletesre csiszolására fordítani. Az elkövetkezendő hónapok a jelenlegi rendszer finomhangolása mellett számos új funkció bevezetéséről fognak szólni, ahol szintén számítunk rátok!


Köszönjük Nektek!
Inclust Systems.

Oldalak