Inclust Infrastructure, Community & Expert

Inclust Blog

Újdonságok, fejlesztések, akciók, tech hírek

Bejegyzéseink

forradalom

Domain-név forradalom

2011. 06. 24. - 11:45

A hónap elején jelentette be és 2 napja fogadta el az ICANN domain-név végződésekért felelős nemzetközi testület, hogy a jövőben szabadon regisztrálhatóvá teszi az egyedi internetes tLD végződéseket. A tLD-k, vagyis a top-level-domain nevek az internetes domain nevekben az utolsó pont után található karaktersorozatot jelentik.

Ezekből az internet csecsemőkorában, 1985-ig összesen 6 féle létezett. A hálózat világméretű elterjedése után hosszú ideig minden egyes országhoz csak egy végződés tartozott és egyedül az USA volt abban a kiváltságos helyzetben, akinek több jutott (.com a kereskedelmi, .net a hálózattal kapcsolatos, .org a kormányzati szervek, .mil a katonasággal összefüggő szolgáltatások számára). Ezután a különböző iparágak növekvő internetes elterjedésével egy időben szép lassan új végződéseket is használatba vettek lassan, például a világ nevezetes múzeumok számára létrehozott, már működő .museum, vagy a szeptembertől hadrendbe álló felnőtt tartalmakat kiszolgáló .xxx.

A tradíció azonban megtörni látszik és ez a lépés az ICANN igazgatótanácsának elnöke szerint „egy új korszak kezdete az internet történetében”. Az ilyen, egyedi végződések ára kezdetben elég húzós lesz: A megrendelőnek a nem túl alacsony, 185.000 dolláros költséget kell kifizetnie, így feltehetőleg eleinte csak világméretű cégek és gazdag országok illetve városok engedhetik meg majd maguknak ezt a luxust. A jelenlegi ütemterv szerint az új nevek 2012 végén válhatnak elérhetővé az interneten. Kommentekbe szabadon lehet tippelni, vajon mik lesznek az első végződések.. :)