Inclust Infrastructure, Community & Expert

Inclust Blog

Újdonságok, fejlesztések, akciók, tech hírek

Bejegyzéseink

firefox

Böngészők szinkronizálása

2011. 08. 26. - 14:34

A felhőről már volt szó korábban. Akkor a weben használható szolgáltatásokról, valamint a felhőépítésről volt szó, most arra voltunk kiváncsiak, miként tarthatjuk szinkronban böngészőnket, ha különböző gépeken is szeretnénk elérni ugyanazokat az előzményeket, jelszavakat, könyvjelzőket, alkalmazásokat.

A problémára többféle megoldás van, mi a teljesség igénye nélkül hármat mutatunk be. Elsőként a talán legkorábban létező XMarks névre hallgatót. Az XMarks nem más, mint egy PC-re telepíthető alkalmazás, mely képes együttműködni a Chrome, IE, Safari, Mozilla böngészőkkel. Alapvetően könyvjelzőszinkronizálásra használható, de rendelkezik néhány kiegészítő szolgáltatással, mint például a Smarter Search. Hátránya, hogy minden gépre fel kell külön telepítenünk, ahol használni szeretnénk.

Egy másik megoldás a Chrome böngészőben integráltan megtalálható. A Google-nek amúgy sem kell tanítani a szinkronizációt, mint olyat - gondoljunk csak az Androidra, Gmailre - de a Chrome tényleg jól sikerült. A Beállítások / Személyes dolgok menüpont alatt Gmail fiókunk megadásával a könyvjelzők, alkalmazások, kitöltött adatok, jelszavak is szinkronizálhatóak, így egy másik gép elé leülve bejelentkezés után gyakorlatilag máris otthon érezhetjük magunkat.

És végül néhány szó a Firefix Sync-ről, mely a Chrome-hoz hasonlóan már beépítve megtalálható a böngészőben az Options/Sync menüpont alatt. Itt szinkronizálás céljából létre kell hoznunk egy Firefox accountot, viszont a Chrome-hoz hasonlóan szintén a legtöbb adat felkerül a felhőbe.

Véleményünk szerint, ha a jelszavakat nem is, de a böngészési előzményeket és a könyvjelzőket valóban érdemes lehet szinkronban tartani, amennyiben több számítógépet használnunk munkák során, vagy szórakozás céljából.