Inclust Infrastructure, Community & Expert

Inclust Blog

Újdonságok, fejlesztések, akciók, tech hírek

Bejegyzéseink

domain ügyek

Szolgáltatás-migráció a gyakorlatban

2011. 10. 31. - 17:08

A napokban megkeresett minket egy új ügyfél azzal, hogy szeretnék áthozni a hoszting szolgáltatásaikat hozzánk, mert elégedetlenek a jelenlegi szolgáltatójukkal. Az átállás első körben érintette a weboldal, a hozzá tartozó adatbázisok és az e-mail fiókok mozgatását. Egyúttal át szerették volna mozgatni az összes bejegyzett domainjüket is regisztrátorváltással, hogy bármilyen, az oldalakkal kapcsolatos teendőt egy helyen, közös felületen intézhessenek el. A migráció folyamatáról készült ez a cikk, hogy segítségül szolgáljon a jövőben azoknak, akik hasonló lépésre szánták el magukat. A szolgáltatóváltás folyamatáról vázlatosán egyszer már írtunk korábban. Most kibontjuk és részletesebben is foglalkozunk a folyamat egyes lépéseivel.

Webadmin regisztráció

A szolgáltatások áthozatala előtt regisztrálni kell az Inclust Webadmin rendszerébe. Ezt a http://webadmin.inclust.com/order oldalon tehetjük meg. Itt válasszuk a domain regisztrációt, majd hogy új ügyfelek vagyunk. Ezt követően adjuk meg az áthozni kívánt domaint, majd a foglaltság ellenőrzés után eldönthetjük, hogy "Maradjon a domain a jelenlegi regisztrátornál, csak szolgáltatást rendelek meg" vagy "Átregisztrálás". Előbbi esetben a DNS kiszolgálást továbbra is a régi szolgáltató végzi csak a tárhely lesz fizikailag nálunk, és majd át kell irányítani az Inclust szervereire a DNS-t,  utóbbi esetben pedig a DNS és a tárhely menedzselése is a Webadminban fog történni. A folyamat befejezése és a szükséges dokumentumok feltöltése után hozzáférést kapunk a Webadmin rendszerhez. Bejelentkezés után látható a domain és a hozzá tartozó szolgáltatások.

A weboldal tartalmának mozgatása

A teljes weboldal áthelyezéséhez szükség van az összes fájl, valamint dinamikus tartalmak esetén a háttéradatbázis átmozgatására is. Ha van megfelelő hozzáférésünk a régi szolgáltatónál, célszerű egyetlen, tömörített állományt készíteni a teljes fájlrendszerről. Ilyenkor a teljes oldal egy elemként mozgatható és nem kell az összes fájlt egyenként le- és feltölteni FTP-n keresztül, ami sok bonyolult könyvtárstruktúra esetén elég hosszadalmas lehet. Átmozgatás után természetesen ki kell tömöríteni a fájlt, hogy visszanyerjük a tartalmak eredeti szerkezetét. A fájlok áthelyezése után problémák merülhetnek fel az eltérő elérési útvonal kapcsán: Az új környezetben szinte biztosan máshol helyezkedik el az a könyvtár, ahol adataink helyet foglalnak, emiatt a kódban szereplő abszolút hivatkozások (pl. /home/httpd/oldalam.hu/config.php) nem működnek. Ezekről általában részletes hibaüzenet tájékoztat, így javításuk viszonylag egyszerű. Relatív hivatkozásokat használva (pl. ./config.php) ez a típusú a hiba megszüntethető

Az adatbázis áthelyezése

Ebben az esetben a régi szolgáltató nem biztosított külső elérést az adatbázisok tartalmához, így ezt nekünk kellett megoldani. Egy phpMyAdmin felmásolása után az adatbázisba belépve kiexportáltuk az adatokat egy sqldump fájlba, majd az Inclust phpMyAdmin felületén az adatbázisok létrehozása után betöltöttem azokat. Fontos, hogy a korábbi kódban meg kell keresnünk az adatbázishoz való csatlakozást és át kell állítani az inclust szervereire (sqlserver.inclust.com) és a felhasználónév, jelszót is be kell állítani.

E-mail fiókok

A postafiókok létrehozásához fel kell venni a használni kívánt e-mailcímeket, melyek adatait (felhasználónév, teljes név) a régi szolgáltató rendszeréből nyerjük ki. A régi jelszavak megszerzésére a legtöbb esetben nincsen lehetőség, mivel a legtöbb rendszer kódolt formában tárolja ezeket, nem véletlenül: ha normál szövegként lennének lementve, az potenciális biztonsági hiányosság lenne, mivel bárki, aki hozzáfér az adatbázishoz, könnyen kiolvashatná a jelszavakat.

DNS rekordok átállítása

Az adatok áthelyezése után a DNS rekordok az új szolgáltató szerverére való átállítása következik. A DNS rendszer technológiájából kifolyólag a rekordok teljes frissülése akár egy napig is eltarthat. Ez függ az adott domainhez tartozó TTL (Time-To-Live) értéktől. Célszerű a rekordok átállítása előtt ezt lecsökkenteni, majd a folyamat lezárultával visszaállítani a magasabb értékre. Az átállási folyamat ideje alatt fennállhat olyan eset, amikor egy adott kliens még a régi szervert látja, de egy másik hálózaton lévő másik kliens pedig már az új szerveren lévő tartalmat, ugyanaz alatt a domain név alatt. Ilyenkor a régi oldalon lévő változtatások nem látszanak az új rendszeren, emiatt célszerű az átállítás ideje alatt a tartalmat változatlanul hagyni. A weboldalakat lekérő kliensek másik kiszolgálóra történő átirányításához a domainhez tartozó A rekordokat kell átállítani, jelen esetben az Inclust NameServer címére: 87.229.101.201. Ezt el kell végezni magához a domainhez tartozó bejegyzésen, illetve az összes hozzátartozó olyan subdomainen, amely valamilyen tartalmat szolgál ki. Például: www.qsp.hu vagy aldomain.qsp.hu.

A domain név áthozatala

A domain teljes áthozatalára, vagyis regisztrátorváltásra, akkor van szükség, ha minden szolgáltatásra az új szolgáltatónál szeretnénk előfizetni. Ez célszerű döntés, hiszen bármilyen fennakadás esetén az új szolgáltató egy személyben tud cselekedni és nem léphet fel kommunikációs probléma a 3 (2 szolgáltató + 1 megrendelő) fél között. A .hu domainek átregisztrálása az új domain igényléséhez hasonló folyamat. A regisztrátorváltáshoz szükség van egy megfelelően kitöltött és aláírt domain-igénylő lapra, valamint magánszemély esetén egy állampolgársági nyilatkozatra vagy cég esetén aláírási címpéldányra. Figyelni kell rá, hogy a regisztrátorváltás megkezdése előtt az új regisztrátornál lévő DNS bejegyzések már érvényben legyenek, különben a domain új regisztrátorhoz való átkerülése után, ha vannak hiányzó bejegyzések, a feloldás nem úgy fog működni, mint előzőleg és elérhetetlenné válhatnak bizonyos szolgáltatások.

 

.hu domain várólista eltörlése

2011. 04. 27. - 07:30

Mint azt már több helyen is megírta a sajtó, 2011. június 1-től változások lépnek életbe a hazai domain-regisztrációs szabályzatban. A változtatások legfontosabb eleme, hogy a közvetlenül .hu közdomain alá regisztrálandó új domainek esetén eddig meglévő 14 napos várólista, valamint a domainek prioritásos igénylésének lehetősége megszűnik. Helyettük egységesített 8 napos kihirdetési lista lesz - azzal a különbséggel, hogy a domainek a listára felkerülés után (maximum 1 nap) technikailag azonnal használható válnak. Ez alatt a 8 nap alatt "Feltételesen használatba adott" státuszba kerülnek, majd ennek letelte után - ha addig senki nem emelt kifogást a bejegyezni kívánt név ellen - átkerülnek "Delegált" státuszba. A jelenlegi prioritásos, illetve nem prioritásos igények közötti megkülönböztetés megszűnik. Ezentúl egyszerre egy igényt lehet leadni ugyanazon névre, és amelyik regisztrátor elsőnek jelenti be az igényét, annál fog teljesülni az adott név regisztrációja.

A .hu nevek regisztrálása esetén eddig fennálló 14 napos várólista nemzetközi viszonylatban teljesen egyedi és konzervatív volt, több hazai piaci szereplő már régóta támadta emiatt az ISZT-t. Az új szabályozás ezen enyhít és ennek megfelelően a változásnak itthon szinte mindenki örül. Az biztos, hogy ezentúl egy fokkal könnyebb lesz .hu domaint regisztrálni, így a jövőben az online regisztrációs folyamatot jobban kihasználó szolgáltatások indulására kell számítani.