Inclust Infrastructure, Community & Expert

Inclust Blog

Újdonságok, fejlesztések, akciók, tech hírek

Bejegyzéseink

cloud computing

Élet a felhőben

2011. 06. 28. - 11:48

Manapság egyre divatosabbak a felhő alapú (cloud computing) rendszerek. A felhő azonban egyáltalán nem új dolog. A számítástechnika hőskorában is csak néhány nagy számítógép volt, és kis terminálokkal tudtak hozzájuk férni, rajtuk műveleteket végezni. A felhő alapú rendszereket, ugyanígy kell elképzelni: a Google, a Microsoft, vagy az Apple, mind arra törekednek, hogy adatainkat az ő szervereiken tároljuk, hogy bármilyen eszközről ugyanazokat a fájlokat tudjuk elérni, legyen az tablet, mobil, notebook, netbook, chromebook, vagy PC. (remélem nem hagytam ki semmit :))

Mindhárom fent említett nagyobb cég rendelkezik már felhőszolgáltatással. A Microsoft a SkyDrive-val, az Apple az iCloud-dal, a Google pedig lényegében önmagában egy felhőszolgáltató. Ezen rendszerek már optimalizálva vannak asztali számítógépekre és mobil rendszerekre is. Az adat és dokumentumtárolás (Gmail, GDocs…stb) azonban csak egy dolog. Kérdés, hogy mindezek mellett, lehetséges-e az, hogy csak a felhőben éljünk, azaz használhatunk-e egy olyan számítógépet, amely csak egy böngészővel rendelkezik?

Másképpen: van-e létjogosultsága a Google Chromebookjának?

Könnyen kipróbálhatjuk már most is, milyen lenne a Google felhőalapú netbookja, csak telepítsünk fel egy Chrome böngészőt a gépünkre és próbáljunk meg úgy élni, hogy csak ezt az egyetlen programot használjuk mindenre: zenehallgatásra, videónézésre, dokumentum-, vagy képszerkesztésre, egyszóval a szórakozás mellett munkára is.

Nézzük, hogy milyen weben futó rendszerek vannak jelenleg, melyek segítségével közel úgy tudunk majd dolgozni, mint a már megszokott asztali környezetben, leszámítva azt, hogy minden egy böngészőben fog futni.

Dokumentumszerkesztésre szinte mindenki ismeri a Google Docs-ot, viszont talán kevesebben tudnak a Microsoft Office Web Apps elnevezésű böngészőből futó Word, Excel és PowerPoint csomagról. Éppen a napokban frissült a rendszerük, így sokkal gyorsabb lett, a live.com címen érhető el régi MSN-es regisztrációval, vagyis LiveID-val. E rendszer egy másik verziója egyébként használható a docs.com weboldalon, ahol Facebook hozzáféréssel tudunk dokumentumokat szerkeszteni.

Üzenetküldés, közösség: gyakorlatilag ez a leginkább elterjedt felhőszolgáltatás, gondoljunk csak a Twitterre, Facebookra, a Gmailre, vagy a Hotmailre, valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. A blogokról, fórumokról, hírportálokról nem is beszélve.

Multimédia: Zenehallgatásra és videólejátszásra a legtöbben a Youtube-t használják, azonban nem szabad megfeledkezni a Vimeo-ról, vagy a last.fm és a Grooveshark elnevezésű zenelejátszókról sem.

Képszerkesztés: weben is szerkeszthetünk képeket, méghozzá közel Photoshop színvonalon a Pixlr-el, vagy magával az Adobe által elkészített Online Photoshoppal. Ezek után képeinket megoszthatjuk a Picasan, vagy a Flickeren, esetleg a Panoramion.
Fájljainkat tárolhatjuk akár a Microsoft SkyDrive-ján ahol 25GB ingyen tárhelyet kapunk, vagy a Dropboxon, mely szinte minden eszközről elérhető.

Sőt, akár programozhatunk is a CodeSlam vagy a Kodigen oldalak segítségével.

Jól látszik, hogy amennyiben megfelelő sebességű internetkapcsolatunk van, a legfontosabb teendőinket el tudjuk végezni csak weben. Azonban ha le kell tölteni fájlokat, vagy kapunk egy csatolt fájt e-mailben, amihez valamilyen speciális programra van szükség, esetleg komolyabb fejlesztők vagyunk, akkor sajnos nem lesz elég egy csak böngészőből álló rendszer használata. Kiegészítő eszközként (ha csak hirtelen módosítani kell valamit) azonban teljesen megfelelő, bár lehet hogy ilyenkor is jobban megéri egy Androidos tablet, vagy egy iPad.

Ti tudnátok felhőben élni? :)