Inclust Infrastructure, Community & Expert

Inclust Blog

Újdonságok, fejlesztések, akciók, tech hírek

Bejegyzéseink

inechart

Ineversity a Műegyetemen

2011. 07. 28. - 09:47

2011. július 26-án került sor a soron következő Ineversity megrendezésére, amelyet hagyományteremtő módon a BME Informatika épületében tartottunk meg. Nagy örömünkre az Inepex és Inclust fejlesztői mellett külsős érdeklődők és szakmabeliek is megjelentek.

A nap elején Buza Gábor bevezetőjét hallgathattuk meg, aki miután ismertette a napirendet, gyors áttekintést adott a különböző fejlesztőink tevékenységéről. Röviden bemutatta az Inepex-et, mint fejlesztésekért felelős vállalatot és az Inclust-ot, ami támogatást nyújt ehhez a háttér-infrastruktúra üzemeltetésén keresztül.

Ezután következtek a 3x10 perces előadások. Ezek megszakítás nélküli, gyors bevezetők az adott fejlesztő munkájába, az egyes alkalmazások képességeire kihegyezve.

Az első előadásban Süveges Miklós varázsolt elénk látványos grafikonokat az általa pátyolgatott Open Source Charting API, az Inechart segítségével. Megmagyarázta, hogy a létező megoldások mellett, miért van szükség egy saját grafikonrajzoló eszköz készítésére a saját projektekhez. Megismertük az alapvető funkcióit és több színes grafikont is generált nekünk valós időben.

Az első bemutató után Dicső Gábor mesélt a HyperTable adatbázisról és arról, hogy milyen setekben érdemes azt használni. A nyomkövető rendszerek fejlesztése során nyert nagymennyiségű, ritkán változó adat miatt elkerülhetetlen volt váltani a hagyományos SQL megoldásról. Megtudtuk, hogy a mostani, napi több-milliós pozíció-rekord a nagyon közeli jövőben bármikor skálázódhat akár az ezerszeresére is. A már meglévő rendszerek erre történő felkészítése érdekes kihívást adott a fejlesztőknek. Az előadás az ennek során a Hypertable használatához fejlesztett általános adatkezelő rétegről szólt.

Az utolsó 10 perces előadásban Szoboszlai István bemutatta az IneForm és IneFrame eszközök funkcionalitását. A saját fejlesztésű, GWT-alapú keretrendszer iránt már a Google is érdeklődést mutatott. A rövid történeti bemutató után István megmutatta, hogy mi mindenre lehet használni a keretrendszert, elmesélte, hogy milyen konkurencák léteznek, majd felvázolta annak főbb tulajdonságiat.

A rövid előadások után gyakorlatiasabb vizekre eveztünk. Csorba Sebestyén Eclipse-ujjgyakorlatai következtek. Ennek keretében az előzőleg megismert IneForm és IneFrame felhasználásával készített demo-alkalmazáson végzett el kisebb változtatásokat, aminek a folyamatát élőben követhettük a kivetítőn. A minta-alkalmazás nagyon hasonlított, a délutáni gyakorlaton felépítendő, kész programhoz, ezzel felkészítve a nézőket, hogy az ebédszünet után, Somodi Tiborral (Soti) közösen meg fogják építeni azt.

Az ebéd és a rövid pihenő után Soti vezényletével 2 óra alatt a 0-ról közösen felépítettünk egy egyszerű, Ine* rendszerek alapjain nyugvó Contactmanager alkalmazást. A fejlesztést minden néző a saját gépén követhette, miután az előzetesen kiadott HowTo alapján feltelepítette az Eclipse fejlesztő-környezetet és a hozzá tartozó Maven plugint. A záró-előadás után a nézőkkel együtt rövid beszélgetésben értékeltük a nap közben látottakat, majd mindenki hazaindult továbbírni a megkezdett programsorait. :)