Inclust Infrastructure, Community & Expert

Inclust Blog

Újdonságok, fejlesztések, akciók, tech hírek

Bejegyzéseink

Saját fejlesztésű pénzügyi rendszer az Inclust-tól

2011. 09. 28. - 13:23

Pörögnek a fejlesztések az Inclust háza táján, hamarosan teljesen megújulunk. A jelenlegi post az egyik frissen elkészült rendszerünket, az "előfizetéskezelő modult" (Finance-t) mutatja be. A Finance célja, hogy kezelje a szolgáltatások megrendelésével kapcsolatos adatokat, befizetéseket, számlákat, és fizetési emlékeztetőket. A rendszer egyébként később önállóan is megvásárolható lesz, és képes más drupal alapú rendszerrel is együttműködni.

A részletekről a fejlesztőt, Csineszt kérdeztük:

Szia, mivel foglalkozol az Inclustnál?
Drupal modulfejlesztéssel és Sitebuild-del foglalkozom.

Elmondanád pár szóban, hogy mit tud a Finance?
Lényegében a Finance célja a folyamatos szolgáltatások (megújuló előfizetések) kezelése és pénzügyi felügyelete. Ide tartozik az ügyfelek periodikus értesítése, ha lejár a szolgátlatás, a szolgáltatások letiltásának indítása, a befizetések és kintlevőségek nyilvántartása. A rendszer mind az ügyfelek, mind az ügyintézők mindennapjait segít. A cél, hogy egyértelmű és egyszerű adatokat kapjon mindenki: mit miért mikor hova fizessen. (szerzk. megj.: nem úgy, mint sokszor a közműszámlák esetében.)
Úgy kell elképzelni, mint a TV vagy Internet előfizetést kezelő rendszert a telecom cégeknél, csak közérthetőbben.

Miben más a hasonló pénzügyi nyilvántartó rendszerekhez képest?
Véleményem szerint abban különbözik a többitől, hogy minden szolgáltatással, előfizetéssel kapcsolatos problémakört lefed és ez nem megy a felhasználóbarátság rovására. A rendszer használatához ajánlott céges folyamatokat is kidolgoztunk, nagyon csökkenti az ügyintézői hibalehetőséget igen nagy ügyfélszám esetén is.
A legfontosabb elem: 1 óra alatt taníható az ügyintézői felület használata.

Szerinted milyen előnyei vannak egy ilyen rendszer használatának?
A folyamatos vagy megújuló szolgáltatásból élő cégeknek nagyban megkönnyíti az adminisztrációt.
- segít folyamatosan beszedni a pénzt
- egyszerű betanítást igényel
- plaformfüggetlen és minimális infrastruktúra kell hozzá
- hatékony céges folyamatokat támogat
- kis rendszer, de könnyen integrálható más rendszerekhez

Bizonyos előfizető felett képtelenség Excel táblázatokban áttekinthetően rendszerezni az ügyféladatokat és azt, hogy ki mire mikor fizetett elő vagy milyen extra igényei vannak. A számlázó-szoftvereket sem erre találták ki. A rendszer támogatja a számlázást, de nem kell kidobni a jelenlegi számlázót a használatához.
Az általunk eddig látott nagy rendszerek aránytalanul drágák. Pár évvel a bevezetés után pedig nagyon drágán lehet csak új funkciót kérni bele.

Ha valaki szeretné meglévő rendszerével integrálni mit kell tennie, és mennyire bonyolult folyamat elvégezni az integrációt?
A rendszer megtervezése során fontos szempont volt az integráció előkészítése és könnyítése. Ez a verzió most épp drupal alapú, de az üzleti logika könnyen átültethető más nyelvre is. A jelenlegi drupal modul valódi modulként viselkedik. Könnyedén lehet integrációt létesíteni más rendszerekkel.

Miben látod a Drupal platform erősségeit?
Nagyon szimpatikus a Drupal-ban hogy erősen támogatott, több milliós fejlesztői tábora van. Átgondolt, robosztus rendszer. Rendkívül jól programozható, tele van olyan beépített függvényekkel és egyéb kényelmi eszközökkel, amit elősegítik a fejlesztést. Az alapvető dolgokban nagyon jó a dokumentáció, viszont ha az ember valami extrábbat szeretne készíteni, akkor néha talál 1-2 hiányos területet. Összességében ilyen méretű projekthez jó választás volt, mint mérnöki kompromisszum.

Köszönjük!