Inclust Infrastructure, Community & Expert

Inclust Blog

Újdonságok, fejlesztések, akciók, tech hírek

Bejegyzéseink

Kommunikáció óriási méretekben

2011. 09. 09. - 10:16

Ha kicsit elgondolkodunk azon, és utánanézünk, hogy hogyan is jut el egy bit információ hozzánk mondjuk az USA-ból, akkor bizony meg fogunk döbbeni. Jelenlegi cikkünkben néhány szót ejtünk az óceán alatti kábelekről, illetve a műholdakról.

Manapság az Internet-forgalom 99%-a tengeralatti kábeleken is átmegy. De hogyan jutottunk el idáig? Az első tengeralatti kábelt még 1850-ben fektették le, majd 1858-ban működésbe helyezték az első transzatlanti távírókábelt is. Később, 1956-78 között több koax kábelt is lefektettek az óceán alatt. Ezeken ment többek között a Washington és Moszkva közötti kommunikáció is. 1988-ban végül üzembe helyezték a TAT-8 névre keresztelt, első optikai kábelt is. Ettől kezdve a kontinensek közötti kommunikáció felgyorsult, sorra épültek az óceán alatti kábelek. Mára száznál is több ilyen kábel biztosítja a zavartalan kommunikációt szerte a világban.

A jelenleg működésben lévő kábelekről egy áttekintő térképet találhatunk a http://www.cablemap.info/ címen, ahol még a kábelek paramétereit is megtekinthetjük. A kábelek egy része 5-6 terrabit/secundumos sebességre is képesek. A tengeralatti kábelekről további részletes információt itt és itt lehet találni.

A másik ilyen, óriási léptékű fejlődésen keresztülment adatátviteli technológia a műholdakhoz kapcsolható. Jelenleg a Föld körül már több, mint 4 ezer műhold kering, kiszolgálva a helymeghatározó, műsorszóró, telefon és egyéb szolgáltatásokat. Találtunk egy képet (forrás:ESA), ahol jól látható, hogy hogyan is néz ki a Föld a műholdjaival együtt (katt a nagyításhoz). Szerintünk elképesztő.

A műholdas kapcsolat egyik legnagyobb problémája a nagy távolság miatti, földi kommunikációnál tízszer nagyobb jelkésleltetés, mely nehezen teszi lehetővé az élő interaktív szolgáltatások bevezetését. Az első távközlési műholdat egyébként 1958-ban lőtték fel. A műholdakról részletesen itt lehet olvasni.

Végül, ha már műholdakról volt szó, illik említést tenni, az első magyar fejlesztési kisműholdról, melyet Masat névre kereszteltek, és 2007 óta fejlesztenek a Műegyetem lelkes hallgatói, és tanárai.