Inclust Infrastructure, Community & Expert

Inclust Blog

Újdonságok, fejlesztések, akciók, tech hírek

Bejegyzéseink

Mitől sikeres egy startup?

2011. 05. 31. - 09:25

Május 28-án a Blackbox bemutatta Startup Genome Report elnevezésű jelentését, melyben azt a kérdést elemzik, hogy mely tényezők befolyásolják egy startup (kezdő) vállalkozás sikerességét. A jelentés 1000 megkédezett cég, valamint a stanfordi és berkeley-i egyetemek közreműködésével készült el. A projekt missziója angolul: „crack the innovation code of Silicon Valley” vagyis hogy megfejtésék, mitől is olyan sikeres a Szilícium-völgy.

A vizsgálódás sikerrel járt, az egyik talán érdekesebb megállapítás szerint például a startupok négy nagy csoportba sorolhatóak. Az eltérő típusú cégek eltérő fejlődési görbét mutatnak. Ezek a csoportok a következőek:

  • The Automzier: ide sorolhatóak az önkiszolgáló, ügyfélközpontú vállalkozások, melyek gyors feladat-végrehajtásról, és a manuális folyamatok automatizálásáról váltak híressé. Ilyen például a Dropbox, vagy a SlideShare
  • The Social Transformer: ezekre a cégekre az a legjellemzőbb, hogy ha elérik a kritikus felhasználó tábort, akkor megállíthatatlanok lesznek. Ide sorolhatók az emberek kommunikációját megújító vállalkozások, közösségi oldalak. (Foursquare, Facebook, Twitter)
  • The Integrator: termékcentrikus startupok, melyek egy szűk piacot céloznak meg, ahol hamar egyeduralkodóvá válnak. Ilyen cég például a GetStatisfaction vagy a Zendesk.
  • The Challenger: ezeknek a cégeknek a középpontjában a vállalati értékesítés és az ügyfelek állnak. Az ilyen vállalkozások nagyban függnek a felhasználóktól, és komplex, merev piacokon működnek. Tipikusan ide sorolható az Oracle, a MySQL vagy a Red Hat.

Mindezek mellett megfogalmaztak még néhány fontos instrukciót kezdő vállalkozások számára, ezek közül néhányat megemlítünk (kiegészítve az ITBusiness pontjaival):

  • Kell egy ötlet!
  • Kell egy csapat!
  • Kell egy prototípus!
  • Kell egy üzleti modell és üzleti terv!
  • Kellenek befektetők!
  • Ne félj változtatni!
  • Találj mentorokat!
  • Szerezz szakmai támogatottságot!

A startupok fogalma természetesen Magyarországon sem idegen. A ComuterWorld cikke szerint azonban „Magyarországon 100 startup ötletből alig 2-3 képes kilépni a nemzetközi szintérre és jelentős piaci eredményeket elérni”. A magyar startupok itt említett legnagyobb problémája egyértelműen a tőke hiánya. Emellett a vállalkozások többsége nem, vagy csak nehezen tudja magát eladni, illetve megfelelő menedzsmentet építeni.  Ennek ellenére szerencsére vannak magyar sikersztorik, mint amilyen a LogMeIn, a prezi, vagy az Indextools, bár mindegyik cég esetén megfigyelhető, hogy Amerikából építkezve kezdtek el nemzetközi piacon hódítani.

Kezdeményezések, lehetőségek és pályázatok persze továbbra is vannak, legutóbb a Magyar Innovációs Techshow-n találkozhattak az érdeklődők 21 zsűrizett magyar startuppal. Emellett nemrégiben zajlott le az Elevator Pitch Competition, ahol a startupok vezetőinek két perce volt arra, hogy bemutassák ötletüket a befektetői csoportoknak. 2011. március 8.-án tartották a 4. Startup Konferenciát, ahol szintén magyar vállalkozások szerepelhettek. Másik kezdeményezés az európai Startup 2.0, mely június 17-18-án kerül megrendezésre, és mobil alkalmazások jelentkezését várják.
Az biztos, hogy sok lemondással jár, és nagy elszántságot igényel itthon egy startup beindítása, viszont ha sikeresek tudunk lenni rövid időn belül, akkor óriási lehetőségek nyílhatnak meg előttünk.