Inclust Infrastructure, Community & Expert

Inclust Blog

Újdonságok, fejlesztések, akciók, tech hírek

Bejegyzéseink

Weblap költöztetése néhány lépésben

2011. 04. 21. - 12:20

A szolgáltatóváltás olyan dolog, ami senkinek sem hiányzik, de néha bárkivel előfordulhat, hogy nincs más megoldás. Az új tárhelyszolgáltató kiválasztása után, ha már minden dolog rendelkezésre áll, át kell mozgatni az eddigi oldal tartalmát (a fájlokat és az adatbázist, ha van) az új helyre, majd egy ellenőrzés után a domainhez tartozó DNS szerverekben frissíteni kell az oldalt kiszolgáló szerver IP címét az új tárhely címére. Ha mindent jól csináltunk, a weboldal folyamatos működése biztosított lesz.

1. Miután az előfizetést megkötötted, a szükséges beállítások elvégezése után az új szolgáltatód kell, hogy küldjön egy belépési adatokat tartalmazó levelet a számodra. A levélben biztosan szerepelnek az FTP eléréshez szükséges adatok, illetve a webkiszolgáló IP címe, amin keresztül az ott hosztolt oldalak a böngészőből elérhetőek. Erre a gépre kell majd irányítani a DNS rekordokat, ha az oldal teljes tartalma rendben átkerült az új helyre.

2. Egy FTP kliens segítségével lépj be az oldalt eddig tároló szerverre és töltsd le az összes hozzá tartozó fájlt. Vigyázz, hogy a könyvtárstruktúra érintetlen maradjon! Amíg a DNS rekordok ide mutatnak, ne töröld a fájlokat a régi helyről, hiszen elérhetetlenné válna az oldalad. Ha adatbázist is használsz az adatok tárolására - pl. blogot vagy portálrendszert üzemeltetsz - akkor szükség van ezeknek az átmozgatására is. A legtöbb helyen az exportálás könnyen elvégezhető, mert a szolgáltató támogat (egyes esetekben előre telepít) valamilyen adatbázis-adminisztrációt egyszerűbbé tevő célszoftvert, ilyen pl. a PHPMyAdmin.

3. FTP-zz be az új szolgáltató szerverére is. A legtöbb esetben a kezdő könyvtár helyett valamelyik alkönyvtár beljesébe kell másolni a fájlokat, hogy azok kívülről elérhetőek legyenek. Ennek a cégtől kapott tájékoztató levélben szerepelnie kell, általában public_html vagy www. Ugyanígy az esetleges adatbázist is fel kell tölteni a mentett tartalommal, így valamilyen módon importálni kell bele az adatokat tartalmazó fájlt.

4. Nyisd meg a böngésződ és az új szerver IP címét beírva, ellenőrizd, hogy az oldalad működik-e. Ha egy IP cím alatt több weboldal is üzemel ugyanazon a kiszolgálón, akkor ideiglenesen a domainhez az új IP-t a hosts fájlba felvéve a teljes hosztnév alapján lekérhető válik az oldal az új helyről - addig is, amíg a domainhez tartozó bejegyzések még a régi szerverre mutatnak.

5. Ha mindent rendben találtál, akkor kérvényezheted a domainedet üzemeltető szolgáltatónál, hogy módosítsa a DNS bejegyzésben tárolt IP címeket az új kiszolgáló címére. Az új DNS paraméterek teljes életbelépéséig technológiai okok miatt beállításoktól függően néha eltelhet 24-48 óra is (a rezolver szerverek cache-ének ki kell ürülnie), néha ennyi ideig kell várni, hogy a domain név a világon mindenki számára az új helyre mutasson - erre a szolgáltatók általában külön felhívják a figyelmet.