Inclust Infrastructure, Community & Expert

Inclust Blog

Újdonságok, fejlesztések, akciók, tech hírek

Bejegyzéseink

A jó webhoszting kiválasztása

2011. 04. 14. - 07:12

Egy külföldi technológiai blog egyik bejegyzése olyan szempontokról szól, amelyek a legfontosabbak egy minőségi webhoszting szolgáltatás kiválasztásánál. Minden egyes cég más és más dologgal igyekszik kitűnni a tárhelyszolgáltatások még mindig egyre jobban bővülő piacán. A választás különösen fontos, hiszen a felhőszolgáltatások előretörésével együtt a klasszikus webhoszting szolgáltatások egyre olcsóbbá válnak a magyar piacon ugyanúgy, akárcsak a nemzetközin. A kínált megoldások választéka átalakulóban van: egyre több helyen válik a legkisebb csomagban is elérhetővé az eddig feláras dinamikus kódfuttatási (PHP, Ruby) lehetőség, ezzel párhuzamosan pedig a felkínált tárhelyek méretei is a sokszorosukra nőttek. Az így kialakult rengeteg olcsó, egymáshoz nagyon hasonló szolgáltatást nyújtó cég közül mi alapján választhatunk magunknak mégis valahogy egyet, akire nyugodt szívvel rábízhatjuk honlapunkat, adatainkat - sőt, olykor ügyfeleink személyes adatait is?

1. Support a nap minden órájában

A legjobban megírt oldal kódjában is bármikor előfordulhatnak hibák. A technológia folyamatos fejlődésével új biztonsági rések tárulhatnak fel, de akár egy adott program új verzióra való frissítésével is lehetségessé válhat különböző optimálisabb beállítások használata. Az adatok nem kívánt törlése esetén bármikor hasznos lehet azok minél gyorsabb visszaállításának lehetősége. Fontos, hogy a nap 24 órájában fel tudd venni a kapcsolatot valakivel, aki kellő szaktudással felvértezve segíteni tud a szolgáltatással kapcsolatos problémáid minél gyorsabb megoldásában.

2. Minél magasabb rendelkezésre állás

Bár a 100%-os rendelkezésre állás műszakilag teljesíthetetlen követelmény, de az online szolgáltatásoknál az éves szinten 99,9%-os rendelkezésre állás elfogadható áron manapság már mindenütt elvárható. Mielőtt előfizetnél egy szolgáltatásra, próbáld megbecsülni, hogy mire van pontosan szükséged. Ha online alkalmazásod vagy levelezésed kiesése akár 1 óra alatt is teljesen megbéníthatja céged működését, akkor keress olyan szolgáltatót, aki biztosítani tudja a kiemelkedő rendelkezésre állást és ezt visszamenőleg adatokkal igazolni is képes.

3. Terheléselosztás

A megbízható üzemeltetés kulcseleme a jó háttér-infrastruktúra, osztott tárhely szolgáltatás (shared hosting) esetén pedig ezzel együtt a jó terhelés elosztó alrendszerek jelenléte. A magyar piacon jelenlévő, kevés tőkével rendelkező, egyik napról a másikra eltűnő kisebb szolgáltatók erőforrásaik szűkössége miatt nem képesek akkora szerverparkot üzemeltetni, hogy a forgalom - akár hirtelen - való megnövekedése esetén a futó, éles szolgáltatást egy másik, kihasználatlanabb rendszerre élőben áthelyezve az zökkenőmentesen üzemelhessen tovább és nagyobb leterheltsége miatt ne vonja el a vele egy környezetben lévő kisebb oldalak erőforrásait sem.

4. Dinamikus skálázhatóság

Az induló vállalkozások általában csak kevésbé jól - vagy sehogy sem - tudják megbecsülni a számukra szükséges erőforrások mennyiségét, így a tárhelyszolgáltatás kiválasztásakor megérzésekre hagyatkoznak és csak rövid távú tervekkel gondolkodnak. A vállalkozás sikere esetén azonban a felhasználók számának növekedésével párhuzamosan az oldal erőforrásigénye is könnyen a kezdeti mérték többszörösére emelkedhet és ilyen esetekben a látogatók további, folyamatos és zökkenőmentes kiszolgálása érdekében növelni kell a kiszolgáló kapacitását. Az ilyen esetek kiküszöböléséhez az összetettebb oldalakat érdemes előzetes teszteknek alávetni, hogy kiderüljön: a kiszolgáló kapacitása elegendő lesz-e a kezdeti terhelés kiszolgálásához, illetve a későbbiekben, a forgalom növekedésével melyik jobb paraméterekkel rendelkező csomagot kell majd igénybevenni. Fontos szempont, hogy abban az esetben ha az oldal terhelésének növekedése miatt ez bekövetkezik és a szolgáltatás bővítésére van szükség, mert az elérte a kezdeti csomaghoz tartozó határokat, a szolgáltató milyen gyorsan tud reagálni erre az igényre.